Wereldberoemde klassieker uit 1977 in een gestroomlijnde nieuwe nikkelafwerking

3 juni 2024
Wereldberoemde klassieker uit 1977 in een gestroomlijnde nieuwe nikkelafwerking
Sinds de Italiaanse architect en interieurontwerper Vico Magistretti in 1977 de tafellamp Atollo ontwierp, is dit model het archetype van de klassieke designtafellamp. Al in 1979 won de lamp de Compasso d'Oro designprijs en sindsdien is de lamp onder andere tentoongesteld in het Museum of Modern Art in New York, het Kunstgewerbe Museum in Zürich en het Museum Für Kunst und Gewerbe in Hamburg.

Atollo is een prachtige weergave van eenvoudige, geometrische vormen die prachtig met elkaar versmelten. De cilindrische basis zorgt voor stabiliteit, terwijl de kegelvormige punt een perfect balanspunt vormt voor de halfronde kap. Door de kenmerkende minimalistische en vormgerichte uitdrukking van de Atollo tafellamp is Magistretti zijn tijd ver vooruit met deze prachtige creatie, waarvan het monochrome, metalen oppervlak de stijlvolle eenvoud benadrukt. Tot nu toe was de lamp verkrijgbaar in wit, zwart, goud en brons. Nu is hij echter ook verkrijgbaar in een glanzende nikkelafwerking met een ultramoderne look die het minimalistische ontwerp prachtig aanvult.

De lamp is uitgerust met twee standaard stopcontacten onder de kap. Omdat de kap van metaal is, ontsnapt het licht niet, maar wordt het naar de lichtuitlaat aan de onderkant geleid, waardoor een effectief downlight ontstaat dat zich ook richt op de prachtig gevormde voet. De halfronde vorm van de lampenkap voorkomt dat het licht naar de zijkanten schijnt, zodat er direct licht is, maar in een aangename kwaliteit.

Atollo tafellamp is verkrijgbaar in drie versies: 238 Small, 239 Medium en 233 Large. Model 238 heeft een gewone drukschakelaar, terwijl de schakelaar op model 239 en 233 een ingebouwde dimfunctie heeft waarmee je de helderheid kunt aanpassen voor het juiste licht voor elke gelegenheid, elk moment en elk doel. Met een hoogte en diameter van 70x50 cm werkt de grote versie ook goed als vloerlamp.

Bekijk hier het volledige Atollo assortiment