Flowerpot

De Flowerpot-collectie is geïnspireerd op de Flower Power-revolutie van de jaren 60 en 70 en verkoopt deze klassieke lamp nog steeds. De originele lampen en kleuren zijn bedacht door Verner Panton en de moderne twist aan de collectie biedt nieuwe versies in koper en mat lichtgrijs.

Het duurde niet lang voordat Flowerpot-lampen verschenen in restaurants, tentoonstellingen en huizen over de hele wereld. Vandaag bestaat de collectie uit de VP1-hanger, de grotere Big Flowerpot VP2 en de VP3- en VP4-tafellampen.

Met zijn op elkaar geplaatste twee cirkels, heeft Flowerpot keer op keer bewezen dat de fijne elegantie bestand is tegen de tand des tijds. De diameter van de bovenste bol is precies het dubbele van de onderste bol, wat betekent dat de lamp perfect in balans is.

Flowerpot won de Gute Form Bundespreis in 1972.

Verner Panton, Flowerpot en &tradition

Al in de zestig ontwierp de beroemde Deense ontwerper Verner Panton één van zijn ontelbare meesterwerken! Met als inspiratie de Flowerpower beweging van die tijd begon hij een lamp te maken van een organisch ontwerp. Het ontwerp moest natuurlijk ook worden versierd met heldere en vrolijke kleuren, dit heeft geresulteerd tot de iconische Flowerpot-lamp. Het ontwerp was al op zijn plaats lang voordat de lamp het daglicht zag, dit in verband met Panton’s totale interieurtentoonstelling in Keulen. (Duitsland) Door de interieurtentoonstelling in Keulen kon de lamp in productie worden genomen – maar alleen in opvallende rode en oranje kleuren. Hierna werd een klassieke ontwerp ontworpen, en verschillende ontwerpen-zoals de tafellamp en hanglamp- deze lampen zijn enorm populair en gewild.

Verner Panton behaalde veel succes in het buitenland, maar kwam nooit echt tot bloei in het hedendaagse Denemarken. Zijn experimentele expressie en zijn afhangelijkheid van sterke kleuren stonden in schril contrast met zowel hedendaagse als eerder prominente Deense designnamen als Hans. J. Wegner, Børge Mogensen en Finn Juhl. Hun sterke en duidelijke focus op natuurlijke materialen is bekend geworden als een goed ontwerp, daarom past de materiaalkeuze van Panton van plastic, acryl en kleuren er niet bij. Panton heeft wel sindsdien veel erkening gekregen- ook nationaal. Tegenwoordig is hij wereldberoemd. Zijn designlamp is een geweldig ontwerp geworden, dat in elk huis over de hele wereld past.

In 2003 hervatte de Deense interieur en designproducent &tradition de productie van de Flowerpot-lampen. Met de herintroducering hebben de lampen echt een comeback gemaakt. De Flowerpot lampen zijn erg populair geworden. Een extra bonus van het bedrijf is dat ze nu ook een groot aantal kleuren beschikbaar hebben, zowel in een matte als glanzende afwerking.

Van de drie verschillende soorten Flowerpot-lampen is de VP3 misschien wel de meest gewilde lamp. De tafellamp bestaat uit de bekende organische lampenkap met twee koepels tegenover elkaar en een lampenvoet met een halve cirkel. Een voet die de uitdrukking combineert en completeert. Een van de bijzonder goede dingen van het ontwerp is dat je met je kleurkeuze je persoonlijke stijl kunt laten zien, dit door de vele kleurkeuzes. Sindskort is de lamp beschikbaar in een meer matte afwerking. Verner Panton heeft zelf de lamp slechts in een paar kleuren ontworpen- in combinatie met zijn decor voor de beurs in Keulen en als onderdeel van de verlichting voor het hoofdkantoor van Der Spiegel in Hamburg – van alle nieuwe en opwindende nuances die &tradition heeft geïntroduceerd, echt een mooie lamp!
Deel uw afbeeldingen met ons, tag @lampemesteren
Tag #yesLampemesteren, misschien worden uw afbeeldingen hier gedeeld. Laat u inspireren door een unieke ruimte tot een algemene ruimte.