Jørn Utzon

Geboren: 1918 - Overleden: 2008
Meest bekende werk: het Sydney Opera House, Water Tower in Svaneke, Langelinie paviljoen, het Nationaal Museum in Kopenhagen, Utzon JU1 hanglamp uit &traditie, Concert hanglamp uit Lightyears en de Opera hanglamp uit Lightyears
Onderwijs: architect

Geschiedenis
Jørn Utzon is geboren in Kopenhagen, maar toen hij één jaar was verhuisde zijn familie naar Aalborg. Hij is vooral bekend geworden voor zijn ontworpen Sydney Opera House. Hij ontwierp ook enkele prachtige lampen, bijvoorbeeld de Utzon Hanglamp, de Concert Hanglamp en de Opera Hanglamp.

Zijn vader was een zeer gerenommeerde scheepsingenieur in de fabriek in Aalborg, en hij stond bekend om precisie en detaillering van zijn ontwerp, een techniek waar Jørn Utzon werd geïnspireerd in zijn eigen ontwerpen.
In 1930 ging Jørn Utzon met zijn gezin naar de Stockholm-tentoonstelling, dat werd een keerpunt voor het jonge kind en de plek waar hij voor het eerst de stijl van het functionalisme zag.

In 1937 begon Jørn Utzon zijn opleiding als architect aan de Kunstacademie van Kopenhagen en ronde dit af in 1942. Later dat jaar bezetten de Duitsers Denemarken tijdens de oorlog. Jørn Utzon vluchtte naar Zweden, waar op dat moment al beroemde ontwerpers gehuisvest waren zoals Arne Jacobsen, Poul Henningsen, Halldor Gunnløgsson, Tobias Faber en nog veel meer. Het Scandinavische functionalisme van hun stad Asplund inspireerde hen allemaal en ze werkten in de tekenstudio van Alvar Aaltos.

Na de Duitse overgave in 1945 wilde Utzon helpen bij de wederopbouw van Europa en begon hij met enkele kleine tijdelijke huizen in Nederland.

In 1956 ontwierp Jørn Utzon het Sydney Opera House, dat nog steeds een baken is van modern en een experimenteel ontwerp.

Tussen alle prachtige gebouwen vond Utzon ook de tijd om een aantal zeer populaire en mooie lampen te ontwerpen.
Toon de 7 van de 7 producten
Deel uw afbeeldingen met ons, tag @lampemesteren
Tag #yesLampemesteren, misschien worden uw afbeeldingen hier gedeeld. Laat u inspireren door een unieke ruimte tot een algemene ruimte.