iF Design Awards - Bekijk de bekroonde lampen hier!

iF DESIGN AWARDS

Zie hier de lampen die de Duitse prijs hebben gewonnen!

In 1953 opgericht, is iF Design een wereldwijd symbool voor uitmuntend design. iF Design is een Duits instituut dat oorspronkelijk werd opgericht om de schijnwerpers te richten op alles wat goed ontworpen is - maar vandaag de dag is het instituut net zo bekend om zijn felbegeerde award, die elk jaar wordt uitgereikt door een jury van experts. Hieronder kun je meer te weten komen over wat iF is - en welke lampen de felbegeerde prijs in de loop der jaren hebben gewonnen!
Het verhaal van iF Design

Het verhaal van iF Design

De eerste Mercedes E-klasse wordt gelanceerd, gelijkheid van mannen en vrouwen voor de wet wordt in de Duitse grondwet opgenomen en op 16 en 17 juni vindt ten oosten van de grens in Berlijn een gigantische volksopstand plaats die zich uitbreidt naar het grootste deel van de DDR en in West-Duitsland een nationale feestdag wordt tot 1990.
 
Het is 1953 in de Bondsrepubliek Duitsland en de gevolgen van de oorlog zijn nog steeds voelbaar - vooral in de DDR, maar ook ten westen van het IJzeren Gordijn. De Duitse industrie, in het beste geval gestagneerd en in het slechtste geval kapot gebombardeerd, had moeite om voet aan de grond te krijgen, zowel in Duitsland als daarbuiten.
 
Zes jaar eerder had de Britse militaire regering de Hannover Messe opgericht in een onbeschadigd fabrieksgebouw in de Hannoverse voorstad Laatzen. Het idee was dat de beurs de economie en industrie zou helpen herstellen na de oorlog - en om van Hannover de nieuwe beursstad te maken, aangezien de oude beursstad, Leipzig, nu in het Sovjet-deel van Duitsland lag.

De Hannover Messe was een doorslaand succes: mensen uit heel Duitsland bezochten de beurs om nieuwe productiemiddelen, methoden en uitvindingen te laten zien - en, heel bijzonder, om een instituut op te richten dat het ontwerp van industriële producten zelf zou ondersteunen, verfijnen en vieren: zo werd iF e.V. opgericht - sindsdien een symbool van hoogwaardig design.

Naar schatting hebben meer dan 700.000 mensen van over de hele wereld de beurs bezocht.

Afbeelding: De stand van Märklin op de eerste Hannover Messe, 1947. Bundesarchiv, Bild 183-2005-0808-508 / CC-BY-SA 3.0
iF e.V. staat voor Die Gute Industrieform eingetragener Verein - 'Het goede industriële ontwerp, geregistreerde vereniging.
 
Het idee was om te focussen op design en alles wat design kan doen - iF wilde goed design vieren en iF wilde kennis verspreiden over het belang van goed design; voor consumenten, voor fabrikanten en voor de maatschappij. Die Gute Industrieform werd later omgedoopt tot Industrie Forum.
 
De Hannover Messe en het iF begonnen internationale bezoekers aan te trekken en al snel begon de reputatie van Duits ontworpen producten over de hele wereld te veranderen. Als je vandaag de dag denkt aan iets dat in Duitsland is gemaakt, denk je waarschijnlijk aan strakke, doordachte lijnen, duurzaamheid en precisie - dat is immers wat sinds de jaren 1960 de bekendste Duitse industriële sector heeft gekenmerkt: de auto-industrie.
 
In de jaren 1950 groeide het West-Duitse BBP tot 1960 met bijna 8% per jaar en tegen de jaren 1960 had de Bondsrepubliek Duitsland haar status als de grootste en mogelijk meest invloedrijke economische kracht in Europa herwonnen - iets wat gedeeltelijk kan worden toegeschreven aan de hoge productie en export van hightechproducten met toegevoegde waarde.

Afbeelding: Hannover Messe 1947 door Hannover Messe
Wat win je als je een iF Design Award wint?

Wat win je als je een iF Design Award wint?

Als je het geluk hebt dat je product of merk de gerenommeerde iF Design award wint, kun je je verheugen op vier belangrijke dingen:

 • Validatie: Jij, je ontwerp en je team om je heen krijgen het ultieme bewijs dat wat je doet goed is.
 • Differentiatie: Met de award kun je je onderscheiden van je concurrenten.
 • PR-kansen:Naast de aandacht die je ontwerp krijgt door alleen al het winnen, krijg je ook veel marketingmateriaal van iF - en iF helpt je om je product onder de aandacht te brengen!
 • Productbescherming: De ontwerpindustrie komt te weten wat jij hebt gemaakt - en weet dus dat jij het als eerste hebt gedaan.

  Bovendien mag je natuurlijk het iF logo gebruiken en krijg je een fysiek certificaat in geborsteld aluminium. De winnaars worden gekozen in het Friedrichstadt-Palast in Berlijn op een gala-avond waar alle topontwerpers ter wereld samenkomen voor een uitbundig feest op het grootste theaterpodium ter wereld.

  Beelden: Friedrich Stadt Palast, thuisbasis van 's werelds grootste theaterpodium. Licentie: Creative Commons 2.0
 • <font size="+1">2023 – Blade van Light-Point</font>

  2023 – Blade van Light-Point

  De Blade lampenserie van Light-Point, ontworpen door Studio F. A. Porsche, ontving de iF DESIGN AWARD 2023 voor zijn precisie, geometrie en strakke lijnen. De serie bestaat uit twee cilinders die verbonden zijn door een beweegbare, lineaire kern, waarbij de geïntegreerde maar verborgen functies een belangrijke rol spelen. Alle scharnieren en kabels maken deel uit van het ontwerp en zijn daarom onzichtbaar. Elk element is teruggebracht tot zijn essentiële functie en is aanwezig met een reden. Het ontwerpproces heeft geen compromissen met zich meegebracht en is een reis geweest naar het realiseren van een serie lampen die zich richt op een strakke, eenvoudige en stijlvolle designtaal in combinatie met uitstekende prestaties.

  Bekijk hier alle Blade plafondlampen van LIGHT-POINT
  <font size="+1">2023 – Ambrosia van Marset</font>

  2023 – Ambrosia van Marset

  Ambrosia is een flexibel verlichtingssysteem dat begon als een lichtlijn maar zich ontwikkelde tot een modulair systeem dat kan worden uitgebreid om zich aan te passen aan elke ruimte. Het lineaire, unieke ontwerp, een bijna vlak lichtsegment, werd modulair en asymmetrisch gemaakt om een zacht en verrassend verlichtingssysteem te creëren. Ambrosia, ontworpen door Ciszak Dalmas Studio uit Madrid onder leiding van Andrea Caruso Ciszak en Alberto Gobbino Dalmas, heeft de iF DESIGN AWARD 2023 gewonnen en is erkend voor zijn innovatieve benadering van verlichting.

  Bekijk hier het volledige Ambrosia-assortiment van Marset
  <font size="+1">2022 – Signe Hue Gradiant vloerlamp van Philips Hue</font>

  2022 – Signe Hue Gradiant vloerlamp van Philips Hue

  Krijg een uniek kleurrijk licht met de iF DESIGN AWARD 2022 winnende Philips Hue Signe gradiant vloerlamp van Philips Hue. Het product is ontworpen met een minimale voetafdruk en heeft een slank profiel waardoor het minder opvalt en alle visuele aandacht naar de lamp zelf gaat. Deze unieke vloerlamp is perfect om je woonkamer of speelkamer om te toveren in een levendige omgeving waar de verlichting danst, knippert, dimt en oplicht in de maat van de inhoud op je tv-scherm. En met dynamische scènes verandert Signe van kleurverloop in elke scène, waardoor unieke effecten ontstaan, perfect om de stemming te creëren die jij wilt.

  Bekijk hier beide Signe Hue Gradiant vloerlampen van Philips Hue
  <font size="+1">2022 – Squire WiZ draagbare tafellamp van WiZ</font>

  2022 – Squire WiZ draagbare tafellamp van WiZ

  Squire WiZ draagbare tafellamp RGB van WiZ heeft de iF DESIGN AWARD 2022 gewonnen en voegt een rijke en nieuwe verlichtingservaring toe aan het WiZ ecosysteem. Ontwerpers hebben zich gericht op het leveren van verschillende maar spannende verlichtingservaringen voor de RGB-verlichtingsomgeving. Squire introduceert het "dual zone" verlichtingseffect, het eerste in zijn soort op de markt, dat mogelijk wordt gemaakt door twee onafhankelijke RGB-lampen die afzonderlijk kunnen worden bediend om een unieke verlichtingssfeer te creëren. Daarnaast helpt het zorgvuldig ontworpen dual-zone preset lichteffect gebruikers om het juiste licht voor het juiste moment te kiezen.

  Bekijk hier de Squire WiZ draagbare tafellamp van WiZ
  <font size="+1">2021 – Edge van Light-Point</font>

  2021 – Edge van Light-Point

  In 2021 konden Ronni Gol en de rest van Light-Point hun kantoorinterieur in Kopenhagen opleuken met nog een aluminium paneel van het felbegeerde instituut iF Design. De bekroonde Edge werd door de jury geprezen omdat het een uitstekend voorbeeld is van de 'form-follows-function'-filosofie. De prachtige pendelserie wordt door iF omschreven als state-of-the-art, en vooral de vorm maakte de experts die de awards toekennen enthousiast. De conische vorm zorgt ervoor dat het oppervlak onder de hanglamp perfect verlicht wordt, terwijl er een zacht, sfeervol licht uit de bovenkant van de lamp ontsnapt. De serie is verkrijgbaar als lange tafelhanger en als ronde hanger - en de hele serie is verkrijgbaar in carbonzwart of messing.

  Bekijk hier alle bekroonde modellen!
  <font size="+1">2020 – Orbit van Light-Point</font>

  2020 – Orbit van Light-Point

  2020 was het jaar waarin Light-Point voor het eerst een iF Design Award won met hun prachtige ORBIT. Het was de serie binnen- en buitenlampen die uiteindelijk met de prijs ging strijken - en iF benadrukt het optische glas in de lamp als datgene wat Orbit zo speciaal maakt. In plaats van een klassiek stuk glas heeft het Deense bedrijf Light-Point een optisch glas gebruikt dat lijkt op wat je in een bril vindt - en het verspreidt het licht en maakt de lichtkolom van de lamp groter. Als de Orbit lamp eenmaal op pensioen is, kan hij gemakkelijk worden gedemonteerd en hergebruikt omdat hij gemaakt is van puur aluminium en glas. De lamp is verkrijgbaar in een groot aantal varianten, in zwart, wit en roségoud.

  Zie hier de hele Orbit-familie!
  <font size="+1">2020 – Sylvestrina van Santa & Cole </font>

  2020 – Sylvestrina van Santa & Cole

  Het Spaanse verlichtingsbedrijf Santa & Cole maakt al sinds 1985 lampen van wereldklasse - en 2020 was het jaar dat hun kantoor in Barcelona de felbegeerde aluminium plaat ontving voor het maken van een buitengewoon ontwerp.

  Als je het universum van Santa & Cole kent, weet je ook dat het verlichtingsbedrijf uit Spanje altijd lampen heeft gemaakt die warmte en comfort uitstralen - en de bekroonde Sylvestrina is daarop geen uitzondering. "De Sylvestrina lamp gaat overal naartoe", schreef de jury van iF Design over de draagbare lamp en benadrukte hoe hij niet afhankelijk is van draden om zijn omgeving te verlichten. De ontwerpers Enric Sória en Jordi Garcés uit Barcelona hebben echt een lamp gemaakt die een gevoel van veiligheid uitstraalt in zijn gloed die precies lijkt op die van de oude olielampen.

  Zie Sylvestrina hier!
  <font size="+1">2019 – Luisa van Prandina</font>

  2019 – Luisa van Prandina

  Als je Prandina kent, weet je ook dat er één discipline in het bijzonder is waarin ze uitblinken; glasblazen. Het lampenbedrijf is opgericht door de Italiaan Sergio Prandina, die experimenteerde met nieuwe productiemethoden en nieuwe vormen door mondgeblazen glas - en het is precies een glasproduct dat Prandina uiteindelijk de felbegeerde iF Design Award oplevert.

  Luisa is een samensmelting van traditie en technologie, zegt de iF Design Jury over de bekroonde lamp - en behalve een samensmelting van traditie en technologie is de lamp ook een samensmelting van de Italiaanse en Spaanse designgeschiedenis. De lamp is gemaakt door Prandina, maar ontworpen door het Spaanse Gauzak - een productontwerpbureau met een lang en indrukwekkend portfolio van lampen. De lamp is verkrijgbaar in vijf verschillende glas- en metaalafwerkingen en als hanglamp en tafellamp.

  Bekijk hier alle modellen!