Goed advies over lampen in de badkamer

Wanneer u overweegt verlichting voor uw badkamer aan te schaffen, is het belangrijk om te onthouden waar de lampen kunnen worden geplaatst met betrekking tot vocht en de mate van bescherming, of IP-code, die ze nodig hebben.

Als uw badkamerplafond hoger is dan 2,25 m, dan kunt u lampen installeren met een minimaal beschermingsniveau van IP (X) 0. Lampen moeten zich minstens 120 cm van de douchekop, en 60 cm van de badkuip bevinden.

Als uw badkamerplafond lager is dan 2,25 m, of als u  de lamp dichter bij de douche of het bad wilt hangen, dan hebben de lampen een hogere mate van bescherming nodig.
Beschermingsniveaus in de verschillende gebieden:

Beschermingsniveaus in de verschillende gebieden:

Zone 0 - IP (X) 7

Zone 1 - IP (X) 4

Zone 2 - IP (X) 4

Zone 3 - IP (X) 0

Wanneer moet ik een professional bellen?

Er zijn enkele belangrijke regels over het installeren van bepaalde elektrische apparatuur voor in een badkamer. Als u niet zeker weet wat u moet doen, neemt u dan contact op met een elektriciën of een elektro-installateur.

1. In zone 0 mag u geen schakelaars, stopcontacten of andere koppelingsapparatuur installeren.

2. In zone 1 en 2 kunt u schakelaars installeren in SELV-circuits met een nominale spanning van niet meer dan 12V AC of 30V rimpelvrije DC. De voedingsbron moet zich buiten de zones 0, 1 en 2 bevinden.

3. In zone 3 kunt u schakelaars, stopcontacten of andere koppelingsapparatuur installeren als:

- ze zich elk op een afzonderlijk circuit bevinden;

- ze door SELV worden beschermd

- ze door een stroomonderbreker met een nominale stroomsterkte van niet meer dan 30 mA (HFI-schakelaar of HFPI-schakelaar in woningen) worden beschermd.