PH Limited Edition van Louis Poulsen

Vanaf 1 september 2020 is de unieke Limited Edition lamp van Louis Poulsen weer bestelbaar. Bestel vooraf uw PH 2/1 amber gekleurde tafellamp en ontvang als eerste uw tafellamp voor uw interieur.

De lampen zijn vanaf 1 oktober 2020 leverbaar.

De Limited Edition 2020 is een iconische en populaire PH 2/1 tafellamp. Een design waarbij helemaal terug is gegaan naar waar het allemaal is begonnen.
De drie schermen principe van Poul Henningsen is een eerbetoon voor het correcte licht. Hij werd hiermee bekend als ’s werelds meest getalenteerde ontwerper in de verlichting. De Limited Edition tafellamp bestaat uit drie schermen van mondgeblazen Italiaans glas in een warm amber gekleurde nuance. De lampenvoet bestaat uit onbehandeld messing, dat met de tijd zal patineren en de lamp een heel unieke look zal geven. Op de lampenvoet is ook de schakelaar te vinden, zoals bij de eerste model van PH 2/1. Deze tafellamp is vele jaren geleden ontworpen-een schakelaar, die de lamp een heel speciale touch geeft.

Vanaf 1 oktober 2020 tot en met 31 december 2020 is de PH 2/1 tafellamp in amber gekleurd glas bestelbaar. Wenst u een wit scherm, dan kunt u vanaf 1 september 2020 tot en met 1 november een wit scherm tegen een voordelige prijs bestellen.


Limited Edition 2019 – PH 3/2 amber gekleurd glas - Vloerlamp “The Water Pump”, - Een design van Poul Henningsen

Louis Poulsen een erkend designer van zijn mooie lampen in klassiek design. In samenwerking met de erkende designer, zoals  Arne Jacobsen, Verner Panton met de erkende designer Poul Henningsen, alleenstaande lampen, die niet alleen opvallen maar ook een prachtige licht stralen.

Elk najaar komt Louis Poulsen met een eerbetoon aan Poul Henningsen’s geniale werk voor het vormgeven  van het licht. Een productie van een buitengewone lamp PH lamp gebaseerd op één van zijn bestaande ontwerpen. Limited Edition van PH 3/2 tafellampen en de populaire PH Artichoke (HP Koglen). In 2019 introduceerde Louis Poulsen een exclusieve Limited Edition van zijn unieke serie van PH 3/2 Vloerlampen ook bekend als “waterpompen”. De nieuwe variant heeft schermen in amber gekleurd glas, die de organische vormen met het mooie frame in messing benadrukt.

Poul Henningsen – ontwerper en het speelse kind

Poul Henningsen is opgegroeid met een karaktereigenschap zoals nieuwsgierigheid en zat vol levenslust. Hij was vroeg actief in het vakmanschap en was opvindingsrijk in het ontwerpen van zijn designs. Als 16-jarige ontwierp hij een zelfopblazende fiets, waarmee hij "Hielmstierne-Rosencroneske Scholarship for Inventors" ontving. Hierna kreeg hij meer zin in voor het oplossen van praktische problemen op een visionaire manier.  
De eerste lichtfilosofie – de gedachten achter de iconische PH lampen

De eerste lichtfilosofie – de gedachten achter de iconische PH lampen

Poul Henningsen, de Deense ontwerper, architect, auteur en cultuur bekritiseerder, zag in 1907 voor het eerste keer het elektrische licht. In 1920 had de helft van de Deense huishouden elektrisch licht. Poul Henningsen was niet tevreden met deze licht straling – het licht straalde niet voldoende licht en door het scherm straalde er geen voldoende licht. Poul Henningsen ontwierp daarom een lampenkap, waarvan het licht direct in de woonruimte straalde zonder te verblinden. Hij wijdde het grootste deel van zijn leven aan het veranderen en verfijnen van het fenomeen.
“Het lijkt erop dat wij door de nieuwe technieken van de laatste jaren geld hebben bespaard ten koste van de kwaliteit, schoonheid en waarheid van het licht” – Poul Henningsen. “Bedenk hoeveel tijd ze vroeger gebruikten voor een nauwgezet werk, waarbij licht erg belangrijk was. Ze werkten door met het licht van enkel een vlam”.


Volgens Poul Henningsen droomden de techniekers ervan om nachtlicht te veranderen naar daglicht- een droom die volgens Poul Henningsen zowel onartistiek als verkeerd was. De mensheid was niet in staat zonder een ritme van de dag.
“Tijdens een winterdag, wanneer de schemering midden op de dag invalt kun je het licht de hele dag laten branden – maar het moet geen tl-buis zijn voor een zomerse dag tot 12:00 uur”. Deze gedachten bracht Poul Henningsen aan het denken voor het ontwerpen van lampen aan de hand van de menselijke behoeften.    

Poul Henningsen werd in 1915 geïnspireerd door zijn moeder Agnes Henningsen, die ook auteur was.
Zijn moeder hield ervan om zichzelf in de spiegel te zien. Ze was erg ijdel en vond zichzelf lelijk in het koude licht van de gloeilamp. Ze miste de warme lichtstraling van de petroleumlampen. Hierdoor ontstond er bij Poul Henningsen de wens om nieuwe lampen te ontwerpen. Hij begon met het experimenteren van verschillende lichtbronnen, reflectoren en schermen. Poul Henningsen was er veel mee bezig om beter licht te creëeren.

Poul Henningsen en Louis Poulsen

Poul Henningsen werkte vele jaren aan het ontwerpen van zijn PH-lamp. Zijn eerste bollamp met lamellen ontwierp hij in de jaren twintig. Later ontwierp hij zijn PH straatlantaarn, ook wel bekend als “Slotsholmlamp”. Met veel van zijn designs opende hij een tentoonstelling van modern handwerk in Parijs. Met de schermen van zijn lampen dat de richting en de reflectie van de lichtstralen heel precies verdeelt.  


Louis Poulsen was onder de indruk van de ontwerpen van Poul Henningsen. Hij gaf Poul Henningsen de opdracht om tien verschillende lampen te ontwerpen voor zijn tentoonstelling. De lampen werden vertoont onder de naam “Systéme PH” en won vele prijzen in alle zes klassen van verlichting.
Sindsdien heeft de samenwerking geleid tot veel geweldige designklassiekers, zoals Poul Henningsen’s Koglen, PH Snowball.


Op basis van zijn ervaringen en nieuwe berekeningen van lichtreflecties ontwikkelde Poul Henningsen in de jaren twintig een lamp met drie gebogen schermen.
De lamp is ontworpen zodat alle kanten tussen de schermen licht stralen. Op deze manier straalt en reflecteert er veel licht direct uit de lampen. Hij omschreef de schermen van zijn lampen als een schaal, bord en een kopje in de verhoudingen van 4:2:1.
Sindsdien heeft Louis Poulsen verschillende honderden PH-lampen gepresenteert. Van kroonluchter tot vloer-, wand-, plafond- en tafellampen. Allemaal ontworpen op hetzelfde eenvoudige systeem van drie schermen.  


Amber gekleurd glas en messing

Eind jaren twintig introduceerde Louis Poulsen en Poul Henningsen voor de eerste keer mondgeblazen gekleurde glazen voor zijn nieuwe klanten. Destijds werd er veel nadruk gelegd op natuurlijke warme kleuren en een markante look van goed vakmanschap. De glazen schermen zijn een voordeel, omdat het licht straalt tussen de schermen door naar boven, beneden en buiten. De lampen creëeren ook een prettige sfeer in uw woning.  

De gouden kleuren zijn nu de trend en zijn te vinden in het Scandinavische interieur. Er is vooral focus op gele nuances – van heel lichtgeel tot donker gele nuances. De amber gekleurde schermen passen perfect in de nieuwe trend, waarbij de kleur ongelooflijk mooi is en een warme en rustige uitstraling geeft. De gouden lichtstraling van de amber gekleurde schermen doen vooral denken aan het licht van een kaars –Poul Henningsen was erg goed in het creëeren van sfeervol licht om de menselijke behoeften te voorzien.  
PH 3/2 amber gekleurde vloerlamp ”Waterpomplamp”- Limited Edition

PH 3/2 amber gekleurde vloerlamp ”Waterpomplamp”- Limited Edition

De waterpomplamp is ontworpen tijdens de oorlog en behoort tot de groep lampen die aan de schaarste aan materialen en bezuinigingen op Louis Poulsen’s grote selectie PH-lampen heeft “overleefd”. Vanwege de verstelbare arm van de lamp kreeg de leeslamp de naam “Waterpomplamp” zoals wij het vandaag kennen. Bij het eerdere model van de Wandpomplamp in de jaren ‘40 was de schakelaar gemonteerd aan de verstelbare arm. Later werd de schakelaar gemonteerd aan het snoer. Vandaag is de schakelaar aan het einde van de verstelbare arm te vinden met de gegraveerde naam van Poul Henningsen.

De lampenvoet en de arm van de lamp zijn ontworpen van onbehandeld messing, om de authenticiteit van de lamp te benadrukken en een verfijnde uitstraling te creëeren. De warme kleuren zorgen voor een prettige sfeer in uw woning ook in de moderne inrichting met metallic tinten. Met de tijd krijgt het onbehandeld materiaal een natuurlijk patina en elke individuele lamp krijgt een volledig unieke look.  

De wereld bekende PH-lampen passen perfect in de nieuwe trend van designlampen, met een stukje geschiedenis. Designklassiekers zijn in de Scandinavische stijl nu een trend, waarbij “Danish Modern” nu helemaal de trend is.
PH 3/2 Tafellampen-Limited Edition 2018

PH 3/2 Tafellampen-Limited Edition 2018

Het traditionele verlichtingsbedrijf Louis Poulsen introduceerde in 2018 de Limited Edition van PH 3/2 tafellamp. De tafellamp is ontworpen door de erkende en invloedrijke architect Poul Henningsen.
In zijn hele leven heeft hij gewerkt aan het vorm geven van verlichting voor het creëeren van “het goede licht”. Zijn design is over de hele wereld populair geworden – nu ook verkrijgbaar in een exclusief materiaal combinatie; drie schermen zijn ontworpen van mondgeblazen amber gekleurd Italiaans glas en het frame is van geborsteld messing.

De schakelaar is ingebouwd en bevestigd aan de onderkant van het messing frame – naast de initialen van Poul Henningsen, deze zijn terug te vinden op de PH-tafellampen uit de jaren twintig. De originele details samen met een goed doordachte vorm en het exclusieve materiaal maken de tafellampen van Limited Edition een tijdloos design van een warme elegantie.