Origineel Mogens Lassen ontwerp uit 1944 tot leven gebracht: bekijk alle prachtige varianten van de Klampenborg Tafellamp

8 februari 2024
Origineel Mogens Lassen ontwerp uit 1944 tot leven gebracht: bekijk alle prachtige varianten van de Klampenborg Tafellamp
In 1944 begon de Deense ontwerper Mogens Lassen met het schetsen van een nieuw lampontwerp dat pas 82 jaar later tot leven zou komen. De schets werd weggestopt in een archief in de Deense Kunstbibliotheek in Kopenhagen totdat designfabrikant Audo Copenhagen de lamp uiteindelijk in 2022 in productie nam. De lamp vertoont alle klassieke kenmerken die Deens design kenmerken: geometrisch georiënteerde vormen, zachte rondingen en moeiteloze gratie in elk detail. Mogens Lassen wordt beschouwd als een van de grootste en invloedrijkste architecten van het land die het Deense functionalisme - de stijl van het nieuwe tijdperk - omarmde. De interieurontwerpen van Lassen zijn een natuurlijk verlengstuk van zijn architecturale benadering, die wordt weerspiegeld in zowel de vorm als de functionaliteit van zijn verwezenlijkte creaties.

De Klampenborg tafellamp wordt gekenmerkt door een gedraaide voet die ongemerkt overgaat in een frame met dezelfde slanke structuur. De fitting zit in het midden van het frame en wordt overschaduwd door de klokvormige kap, die de lichtbron afschermt ondanks dat de fitting en de kap meer van elkaar gescheiden zijn dan bij conventionele lampen. De combinatie van contrasterende elementen blijft perfect in balans met elkaar en creëert een expressie die gedurfd is zonder pretentieus te zijn, een vorm die nieuwsgierigheid opwekt en een functie die innovatief maar intuïtief is. De tafellamp is verkrijgbaar in drie varianten: met een zwart gelakt oppervlak, met een afwerking van gepolijst staal en met messing plating, afhankelijk van je voorkeur en de look die je wilt toevoegen aan je interieurontwerp.

Ondanks de aparte kap en fitting is de lichtbron niet-verblindend. De kap omarmt de lamp zodat het licht aan de binnenkant wordt gereflecteerd en vervolgens weer naar beneden schijnt in een zachte verlichting. De schakelaar van de lamp heeft ook een drietraps dimfunctie om de helderheid aan te passen.

Je vindt alle varianten van de Klampenborg Tafellamp hier.