Functionele verlichting ingekapseld in beeldende kunst: zie de IXA-serie van Artemide

7 maart 2024
Functionele verlichting ingekapseld in beeldende kunst: zie de IXA-serie van Artemide
Elegant design ontmoet flexibele functionaliteit in de nieuwe verlichtingsserie IXA, ontworpen door de internationale ontwerpstudio Foster + Partners voor het Italiaanse Artemide. De lampen worden gekenmerkt door hun unieke ontwerpconcept, waarbij balans, evenwicht en harmonie centraal staan bij elke beslissing die wordt genomen over de visuele ontwerptaal en functionele indeling van de lamp. Bij het ontwerpen van IXA werden Foster + Partners geïnspireerd door de dynamische sculpturen van de Amerikaanse beeldhouwer Alexander Calder, die het idee van elegante balans door precisie en verfijnd vakmanschap omvatten. De verschillende tafel-, vloer- en wandlampen van de serie hebben allemaal dezelfde bolvormige lampkop en hetzelfde slanke frame, terwijl sommige zijn uitgerust met een contragewicht om een mooie wisselwerking tussen lichtheid en zwaarte in de contrasterende vormen te creëren.

Een belangrijk principe in het ontwerp van de prachtige nieuwe IXA verlichtingscollectie is het samenspel tussen de visuele esthetiek van de lampen en hun functionele eigenschappen. Dankzij de ingenieuze combinatie van gewichten en contragewichten kan elke lamp op verschillende manieren worden gedraaid, waardoor zowel het frame als de lampkop kan worden aangepast en de richting van het licht kan worden veranderd. Verschillende lampen zijn uitgerust met ingebouwde dimmers op de lampkop. Hiermee kun je de lichtintensiteit traploos naar boven of beneden bijstellen, waardoor je flexibiliteit en controle hebt over de verlichting zelf.

Elk van de verschillende lamptypes binnen de IXA-serie wordt geleverd in drie kleurvarianten: wit, zwart en geel, allemaal in een prachtig monochroom kleurenschema dat de artistieke expressie van de lamp prachtig accentueert.

Je kunt de hele prachtige serie hier vinden.