FLOS VERHALEN: Marcel Wanders' Skynest combineert technologie en poëzie

29 juni 2024
FLOS VERHALEN: Marcel Wanders' Skynest combineert technologie en poëzie
Het creatieve en poëtische ontwerp van Marcel Wanders krijgt een nieuwe dimensie met Skynest, zijn nieuwste verlichtingsontwerp voor Flos. Skynest combineert formele elegantie met technische innovatie en is zowel kunstzinnig als verfijnd. Met een LED-strip die in een textielbuis geweven is, creëert Skynest een mandachtige vorm die zowel esthetisch aantrekkelijk als technologisch geavanceerd is.

Skynest bestaat uit 24 LED-lichtbalken die bedekt zijn met een tweekleurige textielstructuur. Het licht wordt alleen uitgestraald vanaf de witte kant, terwijl de kleur van de stof zichtbaar blijft aan de buitenkant. De combinatie van de verschillende lichtelementen met 48 gekleurde balken aan beide zijden brengt de lamp tot leven. Het resultaat is een etherische, lichte aanwezigheid die duidelijk geïnspireerd is op de wereld van vakmanschap, maar met een onverwachte technologische twist.

Wanders intuïtieve idee om weven te gebruiken als een nieuwe lichtbron is zowel revolutionair als verrassend. Terwijl het weven van lampenkappen bijna standaard is in op ambacht geïnspireerde verlichting, verandert de verschuiving in perspectief - waardoor de mand zelf de lichtbron wordt - Skynest in een innovatief designstuk. Het slaat een brug tussen twee werelden die in onze moderne tijd steeds meer samenkomen.

De naam zelf, Skynest, is ook zeer symbolisch: het roept herinneringen op aan Wanders' vroegere meesterwerken en roept het beeld op van een zwevend nest van licht - een dromerige en poëtische visie. De Skynest is ook een voorbeeld van duurzaam design. Het is gemaakt van gerecycled en volledig recyclebaar plastic (PL). Elk onderdeel wordt op zijn plaats gehouden door speciale microconnectoren en er wordt geen lijm gebruikt om de verschillende onderdelen in elkaar te zetten. De hele lamp kan eenvoudig worden gedemonteerd voor reparaties en vervanging.

Skynest van Marcel Wanders is niet zomaar een lamp, maar een artistieke interpretatie van licht die de traditionele esthetiek van vakmanschap prachtig combineert met moderne technologie en duurzaamheid. Dit innovatieve ontwerp blaast verlichting nieuw leven in en inspireert met zijn creatieve en milieuvriendelijke benadering.

Bekijk hier de hele Skynest-serie van Flos

Oorspronkelijke tekst van FLOS in FLOS STORIES