FLOS VERHALEN: To-Tie - Het zit 'm allemaal in de naam

29 september 2023
FLOS VERHALEN: To-Tie - Het zit 'm allemaal in de naam
De unieke nieuwe tafellamp van de Milanese ontwerper Guglielmo Poletti

To-Tie is Flos' nieuwste lamp en vertegenwoordigt de eerste ontwerpopdracht voor verlichting van de opwindende nieuwe ontwerper Guglielmo Poletti, die bekend staat om zijn voorliefde voor 'vanzelfsprekende' ontwerpen. En To-Tie voldoet volledig aan deze beschrijving: een opvallende tafellamp waarbij de essentie is teruggebracht tot de essentie, uitsluitend gemonteerd door mechanische spanning en benoemd met een titel die dit kunstwerk perfect afrondt.

Het resultaat is een opvallend maar eenvoudig ontwerp dat zich ontvouwt rond een in elkaar grijpende beweging zonder het gebruik van schroeven, lijm of lassen. De ingenieuze structuur maakt de lamp niet alleen zeer duurzaam, maar zorgt er ook voor dat de verschillende elementen meerdere functies kunnen vervullen. De lichtbron is geïntegreerd in een aluminium staaf die ook dienst doet als handvat, terwijl de elektrische voedingskabel niet alleen de lamp van stroom voorziet, maar ook het cruciale element is dat alles samenbindt.

De To-Tie collectie omvat drie verschillende lampen, elk met de juiste afmetingen en verhoudingen voor specifieke omgevingen. Het kleinste model is geschikt als bedlampje, de hoogste versie kan op een console worden geplaatst en de grootste zal er geweldig uitzien op een lage tafel in de woonkamer. Waar ze ook geplaatst worden, de To-Tie lampen zullen opvallen dankzij hun unieke en onderscheidende samenstelling.

Guglielmo Poletti heeft deze mijlpaal in zijn carrière bereikt via een ongewone en niet-lineaire reis, die in veel opzichten zijn artistieke werk weerspiegelt. Een lezing die hij toevallig bijwoonde wakkerde zijn interesse aan en leidde hem geleidelijk naar de wereld van design, waar hij als stagiair werkte en workshops volgde bij twee zeer verschillende designpersoonlijkheden voordat hij zijn opleiding begon aan de Design Academy Eindhoven.

Tegenwoordig werkt Poletti vanuit zijn eigen studio in Milaan, die hij zelf heeft ontworpen en gerenoveerd. Poletti's creatieve proces komt voort uit de kunst van het creëren en diepgaand onderzoek naar structurele spanningen en materialen, die hij gebruikt om zijn intuïtieve visies op te roepen. De creatieve vrijheid en unieke expertise die Flos ontwerpers biedt, heeft de vertaling van zijn experimentele benadering naar een industrieel verlichtingsproduct mogelijk gemaakt. Deze eerste lamp voor Flos ademt de geest en het genie van de gebroeders Castiglioni en kan met recht een echte Flos lamp genoemd worden.

Bekijk hier alle To-Tie lampen!

Oorspronkelijke tekst van FLOS IN FLOS STORIES